DERFOR BØR DU IKKE SPISE NOE SOM INNEHOLDER PALMEOLJE!

4 min


Dette er som mitt forrige innlegg om dyr (Derfor bør du ikke ri på elefanter i Thailand) et veldig viktig innlegg. Denne gangen er det om palmeoljen. Det er gjerne litt langt men jeg håper du kan ta 5-10 minutter av livet ditt på å lese dette, da det er viktig for deg og andre.

På matvare produkter står det som oftest «vegetabilsk fett», men egentlig skjuler produsentene at en rekke dagligvarer inneholder helseskadelig palmeolje. Babygrøt, Toro-poser, tacolefser, Nugatti, ferdigmiddager, snacks, bakervarer osv, listen over produkter som inneholder palmeolje er evig lang.

Dette innlegget handler ikke bare om hvor farlig det kan være, så fortsett videre. Under kan du sjekke ut et par produkter som inneholder palmeolje (nederst i dette innlegget er det vedlagt link, slik at du kan sjekke ut flere tusen produkter)…


Men for forbrukere flest er det umulig å vite om matvarene inneholder palmeolje eller ikke, fordi det som oftest bare står «vegetabilsk olje» eller «vegetabilsk fett». Helseeksperter er enige om at den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er palmitinsyre. Palmitinsyre er en av de mest kolesterol-økende fettsyrer vi har.

På grunn av høyt fettinnhold, fremmer palmeolje hjertesykdom, øker kolesterol nivå, øker blodtrykket, og derfor en viktig medvirkende årsak til fedme. Disse fire helseproblemene er de viktigste årsakene til hjertesykdom. Palmeolje kan også føre til leddgikt, betennelse, og til og med bryst-og prostatakreft. Men nå kommer vi til den viktigste delen av innlegget.

Om du bryr deg om dyr vil du garantert tenke deg om..

PalmeoljeSlik ser oljepalmefrukten ut. Palmeoljen presses ut av den røde frukten på et raffineri.RegnskogfondetSlik ser oljepalmefrukten ut. Palmeoljen presses ut av den røde frukten på et raffineri..

Det globale forbruket av palmeolje er doblet de siste ti årene, og det forventes at det dobles igjen. Plantasjer som har eksistert i mange år produserer palmeolje uten å skade regnskogen. Men den store etterspørselen fører til at mer regnskog må hogges eller brennes ned, for å gjøre plass til nye eller større plantasjer. Når regnskogen forsvinner, trues både mennesker, dyr, medisinplanter og andre arter. Palmeolje er hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Sørøst-Asia. Indonesia og Malaysia er verdens største leverandør av palmeolje..

Ny plantasje - Slik ser det ut når regnskogen hogges ned for at det skal lages en ny palmeoljeplantasje.RegnskogfondetSlik ser det ut når regnskogen hogges ned for at det skal lages en ny palmeoljeplantasje..

Orangutangen risikerer å være utryddet innen få år hvis nedhuggingen av regnskogen fortsetter i samme tempo som i dag. Mellom 3.000 og 5.000 orangutanger dør hvert eneste år. Det finnes i dag bare (cirka) 41.000 orangutanger på Borneo og mindre enn 7.500 på Sumatra, som ligger i Indonesia. Med disse tallene vil de alle sammen være helt utryddet innen 8-10 år om vi mennesker ikke kutter ned på palmeoljen.

Slik har det vært de siste 60 årene, skremmende?

Orangutangen lever kun i regnskogene i Malaysia og Indonesia. Disse skogene forsvinner i et rasende tempo (se bildet over) fordi hogstselskaper gjør dyrebar regnskog om til oljepalmeplantasjer. Palmeoljeindustrien i disse landene produserer rundt 85 % av verdens palmeolje, og i dag er det bare rundt 20 prosent av skogen som ikke er direkte truet.

Data de siste 20 årene viser at over 50.000 orangutanger har dødd pga palmeindustrien.


Orangutanger utsettes for krypskyting som er regisert av palmeoljeselskaper . De ansetter lokale folk som «skadedyrutryddere», som tjener selskapet med å drepe disse ville dyrene.»Skadedyrutrydderene» må ta med seg den avkuttede hånden til orangutangen som et bevis på at de har drept den . Når de finner en voksen kvinnelig orangutang med babyen sin , vil de som oftest drepe moren og ta bort babyen som kjæledyr eller for salg.


Rundt 50 millioner tonn palmeolje produseres årlig. Dette erstatter millioner av hektar med tett regnskog. Palmeolje brukes hovedsaklig i mat, kosmetikk og rengjøringsmidler, men kan også bli funnet i noe bio drivstoff. 50 % av alle bakevarer, sukkervarer, pålegg, kroppsprodukter, kosmetikk, rengjøringsmidler, luftrensere og noen ganger maling og blekk, inneholder palmeolje.

Så klart vet du ikke om produktene du kjøper bidrar til skadelig ødeleggelse, derfor har jeg vedlagt en link hvor du kan sjekke tusenvis av produkter, og hvor mye palmeolje de forskjellige produktene inneholder. Jo mindre produkter du kjøper som inneholder palmeolje, jo lengre kan faktisk orangutangene få leve. Hviste du at en Lion sjokolade inneholder 20-25 % palmeolje mens en melkerull fra Freia inneholder 0 %?. 

Gjør en forskjell i dag du også, om vi alle bryr oss litt vil alt bli bedre. 

Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/Orangutang

http://www.regnskog.no/no/bevisst-forbruker/palmeoljeguide

http://www.saynotopalmoil.com/

http://worldwildlife.org/species/orangutan

Og her sjekker du alle produkter som inneholder palmeolje 

http://ezpalmeolj.server125.wdc.webdeal.no/vis/printlist//(kat)

Del dette videre så alle kan se det.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Hei! Vet at det kanskje er sent å kommentere, men jeg vil bare si: TAKK FOR AT DU BRYR DEG!! Jeg er så glad for at flere der ute bryr seg om miljøet og om dyrearter som faktisk er utrydningstruede pga oss mennesker! Vi må gjøre noe og stå sammen om dette. Jeg VET at vi kan klare det hvis vi bare er flere! Vi går rett på, samme hva vi støter på! Takk for den fine lista forresten😀

  2. hei så bra at du skriver om dette!
    Men jeg har hørt mye om rød palmeolje, kunne du ha skrevet litt om det? er den bærekraftig og bra,eller er det det samme som hvit palmeolje????

Rene Kleveland
Toppmag – Norges beste nettmagasin med alt det beste fra internett samlet på en og samme nettside. Her får du daglig tonnevis med oppdateringer fra hva som skjer på nettet. Kommer det ut et produkt over natten? da finner du det her.