BRUK AV NISSELUER ER FORBUDT PÅ JULEAVSLUTNINGER I 2013

2 min


Det var i 2011 ved Øren skole i Drammen det hele startet. Elever i 5 klasse fikk streng beskjed om å ta nisseluene av. Selv om byen vår er flerkulturell, betyr det ikke at vi skal omdefinere felleskapstradisjoner vi har hatt i generasjoner. Det burde være mulig å markere julen, som en viktig begivenhet for både kristne og alle andre? synes nå jeg. I år (2013) er det blitt tatt opp igjen i media, flere skoler blir igjen nektet bruk av nisseluen, noe som er helt på trynet.

Julefeiring er en normal tradisjon for barna. Endringene i hvordan skoler og barnehager markerer høytider ble innført da Kunnskapsdepartementet forandret barnehagelovens formålsparagraf i 2008. Den endelige lovendringen ble vedtatt 1. august 2010. Julearven er en del av vår positive kulturarv. Den oppvoksende generasjon må læres opp til å være stolt av den uavhengig av religion og bakgrunn.

Vi innfører forbud mot nisseluen fordi vi må ta hensyn til alle med en annen kultur og tro. Julen har ikke noe med nisseluen og gjøre, det sier seg selv. Julen handler om fellesskap, god mat og drikke og jesus. For at vi ikke skal gjøre noen lei seg i desember måned er det et forbud mot nisseluen som blir det beste, ikke bare for skoler, men også for foreldre som sparer penger på dette.

I Norge har skolene hatt Juleavslutning siden staten Norge ble skapt som demokratisk fri stat i 1905.   Da hadde vi til og med statsreligion som i dag er så utvannet at den nesten ikke er synlig.  Dermed hadde vi og tradisjoner for juleavslutninger i kirken og juleavslutning på skolen som minnet om Juletrefest.  Det hørte vi ble avlyst i fjor en rekke steder, av hensyn til våre nye landsmenn.

Vi vil ikke ha barn som går med nisseluer på skolen, dette er det samme som vi ikke tillater lue eller caps inni klasserommet. Om nisseluen er så viktig kan de fint ta den på seg når skolen er ferdig.Vi lager ikke en stor sak av dette, vi er bare bestemte, sier Gudrunn ribbevik til julekomiteen.

Vi har fått en del klager fra foreldre etter dette skjedde for første gang i 2011 ved Øren skole. Vi kan ikke gjøre noe mer med denne saken, julen varer ikke så lenge og det er snakk om en dag i desember de ikke får gått med nisselue.


Like it? Share with your friends!

2 Comments

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. På med nisseluer! Kan ikke sammenlignes med caps og andre luer. Det fremmer ikke integrering at det blir satt dumme forbud mor en skikk som vi har hatt i mange år. Min lille nabo fra Marokko vandrer stolt avgårde med sin nisselue!

 2. Den norske nissen er ikke kristen, og har, i utgangspunktet, ikke noe å gjøre med jula. Nissen var en liten pusling med grå vadmelsbukse, vest og rød lue som egentlig bodde ute i skogen,men som trekte inn i fjøs og uthus om vinteren, der den bl.a. tok vare på husdyra.
  Den var egentlig ikke så veldig snill, men elsket å finne på forskjellige små knep for å terge bonden og folka på garden. Nissen hadde dårlig med mat, derfor ble det av og til, f.eks. til jul satt ut et stort fat med grøt der en mente nissen kunne finne det. Dette for å blidgjøre nissen.
  Nissen i Norge var såpass «hedensk» langt opp i vår moderne tid, at nisselue ikke ble brukt f.eks. på juleavslutninger på skolen – og slett ikke i kirken.
  Men, etter hvert, ble den blandet sammen med den mellomeuropeiske og amerikanske St. Claus-figuren. Nisselua fikk hvit hermelinskant og nissen vokste til en stor, tykk mann. Men denne julenissen er ikke norsk. Den er, så absolutt, importert fra andre kulturer vi har blitt påvirket av.
  Og vi har tidligere hatt, og har, kulturer i Norge, som ikke har feiret jul. F.eks Jøder og Jehovas vitne. Dette har ikke vært veldig problematisk. De har heller ikke vært utsatt for samme fabrikkering av historier som muslimer har vært utsatt for, bortsett fra under «nasitiden».
  Litt artig er det jo at etter «nisseluestormen» i Drammen for to år siden, begynte flere av de muslimske handelsmennen på Grønland i Oslo å bruke nisselue under julehandelen.
  Levende kultur er alltid, og har alltid vært, i forandring.

What's Your Reaction?

Fail Fail
42
Fail
Love Love
12
Love
Omg Omg
60
Omg
Win Win
42
Win
WTF
12
WTF
EPIC
6
EPIC
Quiz Quiz
54
Quiz
hate hate
24
hate
Rene Kleveland
Toppmag – Norges beste nettmagasin med alt det beste fra internett samlet på en og samme nettside. Her får du daglig tonnevis med oppdateringer fra hva som skjer på nettet. Kommer det ut et produkt over natten? da finner du det her.